Selleks, et vaarikaid iga päev süüa, on põhjuseid rohkem kui sa arvatagi oskad!
Vaarikate kasulikkusest ja kasvatustehnoloogilistest võimalustest räägiti 31.05.2023 Eesti Maaülikooli Polli Aiandusuuringute keskuses vaarikate kasvatustehnoloogia infopäeval. Tedre talu vaarikakasvatusest ja vaarikaseemnete väärindamisest tegid ettekande Kadri Kalmus (Tedre talu) ja Peeter Laurson (EMÜ).
Vaarikas on rikas toitainete, mineraalide ja vitamiinide poolest. Vaarikates sisalduv C-vitamiin toetab immuunsust ja nahka ning aitab toota kollageeni. Marjad sisaldavad ka mangaani ja K-vitamiini, mis mõlemad on olulised luude hoidmiseks. Samuti annavad nad väiksemas koguses E-vitamiini, B-vitamiine, magneesiumi, vaske, rauda ja kaaliumi. Vaarikad on ka üks madalaima suhkrusisaldusega marju. Hoolimata oma magusast maitsest sisaldavad vaarikad vähe energiat. Vaarika magusa maitse tekitavad glükoos ja fruktoos. Viimane on kõige magusam looduslik suhkur.
Vaarikad sisaldavad vähe kaloreid, kuid neil on kõrge kiudainete sisaldus. Kiudained soodustavad täiskõhutunnet, korrastavad meie seedimist, aeglustavad süsivesikute imendumist ja aitavad kehast välja viia toksiine, jääkained, sh üleliigset kolesterooli. Kiudained jagunevad vesilahustuvateks ja vesilahustumatuteks. Organism vajab neid mõlemaid enamvähem võrdses koguses. Vaarikates on rikkalikult mõlemat liiki kiudaineid.
Vaarikate mahlaks töötlemisel jääb järgi pressijääk, mis sisaldab marjakestasid ja rikkalikult vaarikaseemneid. Koostöös Eesti Maaülikooliga oleme uurinud võimalusi vaarikate pressijäägi ja seemnete edasi töötlemiseks ja erinevates toodetes kasutamiseks. Meie eesmärgiks on leida kasutus kogu marjasaagile, et midagi väärtuslikku kaotsi ei läheks.
Eraldame vaarikaseemnetest õli, mis sisaldab rikkalikult E ja A vitamiini. Lisaks on õlis rohkelt omega-3, omega-6 ja omega-9 rasvhappeid. Vaarikaseemnetes sisaldub ka ellaghape, millel on potentsiaalne vähivastane toime.
Meil on käimas katsetused vaarikaseemnepulbri sisaldusega tervisetoodete väljatöötamiseks. Vaarikaseemnepulbri lisamine jogurti, pudru, smuutide ja küpsetiste koostisesse suurendab toitude kiudainesisaldust ja annab meeldiva vaarikamaitse.
Vaarikatootedete oma menüüsse lisamine aitab vähendada vähi riski ja rasvumist, korrastada ainevahetust ning parandada kolesterooli- ja suhkrutaset. Amps vaarikat igasse päeva!
Toode on arendatud Eesti maaelu arengukavale 2014–2020” ja Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfondi (EAFRD) poolt toetatud projekti raames.