Vaarikaseemnepulbri lisamine toidule täiendab menüüd mitmete tervisele kasulikke omadustega.

Kõrge kiudainesisaldus: Vaarikaseemned on suurepärane kiudainete allikas. Kiudained aitavad parandada seedimist, soodustavad soolestiku tervist ja aitavad reguleerida kolesterooli ning veresuhkru taset. Lisaks annavad kiudained pikaajalise täiskõhutunde, mis on oluline kehakaalu juhtimisel. Kiudaineid on soovituslik kasutada toitumisel hea ainevahetuse soodustamiseks 25-30g päevas. Kuna tavapärase toidumenüüga võib tihti jääda kiudainete
vaegusesse, tuleb kasuks kiudainete rikaste toitude teadlik lisamine igapäevasesse söögikorda.

Antioksüdandid: Vaarikaseemned sisaldavad antioksüdante, sealhulgas E-vitamiini ja ellaghapet. Uuringud on näidanud, et ellagitaniinid võivad aidata vähendada põletikku, parandada seedimist ja kaitsta oksüdatiivsete kahjustuste eest. Neid saab seostada südame-veresoonkonna tervise paranemisega, parema veresuhkru kontrolliga ja teatud tüüpi vähiriski vähenemisega

Olulised rasvhapped: Vaarikaseemned on rikkad omega-3 ja omega-6 rasvhapete poolest, mis on hädavajalikud südame tervise ja üldise heaolu jaoks. Omega-3 rasvhapped aitavad vähendada põletikku, parandada südame-veresoonkonna tervist ja toetada aju funktsiooneerimist.

Koostöös EMÜ Polli aiandusuuringute keskusega selgitasime välja, millises puhastamise ja purustusastmes vaarika seemnepulber on parim kasutamiseks toidulisandina tervisetoitude koostises. Lähtematerjalina kasutasime ühe variandina vaarikaseemnetest õlipressimisel tekkivat naturaalset pressjääki ja teise variandina mahlapressimisel tekkivat naturaalset pressjääki. Pressjäägi peenestasime soovitud peensuseni. Vaarikaseemnete purustamine muudab seemed kergemini seeditavaks ja neis sisalduvad kasulikud toimeained organismile kergemini omatatavaks. Viisime läbi katsed, mille tulemusel leidsime sobivaima tehnoloogiline lahendus kõrgete kvaliteedinäitajatega vaarikaseemnepulbri saamiseks. Uurisime vaarikaseemnepulbri kasutamise potentsiaali toiduainetes.

Soovitav on vaarikaseemnepulbrit kasutada lisandina smuutis, jogurtis, pudrus, küpsetistes 1tl pulbrit 200g toidu kohta. Meie pulber suurendab toitude kiudainesisaldust ja annab lisaks ka meeldiva vaarikamaitse.

Vaarikaseemnepulbri kasutamiseks läbiviidud tehnoloogia- ja toodearendustegevused viisime ajavahemikus oktoober 2021 – detsember 2023 ellu Eesti maaelu arengukava 2014–2020 ja Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfondi (EAFRD) poolt toetatud projekti “Vaarikaseemnete väärindamise tehnoloogia ja toote prototüübi arendus” raames.

© Tedre Talu | Website Design by Anyweb