Tedre talus on vaarikaid kasvatatud üle 20 aasta. 2016 aastal alustati vaarikatest mahlajookide valmistamist ja 2017 aastal mahla tegemisel tekkivast pressijäägist vaarikaseemneõli tootmist. Talu tegutsemise edukuse on taganud erinevate vaarikatega seotud toodete ja teenuste kombineerimine.
Aastatel 2021-2023 rahastab  projekti    “Tedre talu vaarikaseemneõli töötlemine, pakendamine ja tutvustamine” kohaliku tegevusgrupi toetus ja LEADER-projektitoetus.
Projekti eesmärk on arendada vaarikaseemneõli pakendamist ja müügitegevust. Projekti raames ostetakse seadmed vaarikatest seemnete eraldamiseks, vaarikaseemneõli pudelitesse pakendamiseks ning seadmete kasutamiseks vajalik sisseseade  töötlemisruumi. Projekti käigus rajatakse abihoone varjualusega.  Reovee puhastamiseks paigaldatakse septik, rajatakse imbsüsteem ning torustik reovee ärajuhtimiseks. Rajatakse abihoone torustikud ja uuendatakse ka tootmishoone veetorustik ja kanalisatsioonitorustik.
Vaarikaseemneõli on paljudele inimestest uudne toode ja selle omadustest ja kasutamisest teatakse üsna vähe. Planeerime jätkata info jagamist vaarikaseemneõli kasutamise kohta ja soovime hakata korraldama ka kohapeal töötube ja külastuspäevi vaarikaseemneõli kasutamisvõimaluste tutvustamiseks ja ühtlasi aktiivse puhkuse võimaluse pakkumiseks külastajatele. Projekti käigus luuakse vajalikud tingimused külastajate vastuvõtmiseks.

Aastal 2021 paigaldatati septik, rajatati imbsüsteem ning torustik reovee ärajuhtimiseks. Rajati abihoone torustikud ja uuendatati tootmishoone veetorustik ja kanalisatsioonitorustik.
Aastal 2022 osteti seadmed vaarikatest mahla pressimiseks ja  seemnete eraldamiseks, õli filtreerimiseks ning  vaarikaseemneõli pudelitesse pakendamiseks.  Osteti seadmete kasutamiseks vajalik sisseseade  töötlemisruumi.

Aastal 2023 valmis abihoone.  Abihoones on  ruum  talu tegemiste ja toodete tutvustamiseks ning  õppepäevade läbiviimiseks. Soetati ja paigaldati vajalik sanitaartehnika ning rajati WC.

Projektitoetusega ostetud seadmed ja sisseseade:

  • Sildistamismasin
  • Villimisseade
  • Filtreerimisseade
  • Suruõhupress
  • Roostevaba töölaud
  • Laud valamuga ja eelpesuduššiga
  • Riiul

© Tedre Talu | Website Design by Anyweb